Ik ben gespecialiseerd in foutzoeken en herstellen van alle PV-installaties
Ik lever service voor alle merken panelen en alle merken omvormers, bvb SMA, Solar Edge, Enphase, Victron, Mastervolt, Kaco, Solis, Danfoss, Delta Solivia, GE, Fronius, Kostal, Omnik, Diehl, enzoverder ... 90% van de herstellingen is tijdens de eerste interventie afgewerkt.
Sommige installateurs zoals bv. Solar Total, Solar Living, Sanisolar, ... bestaan niet meer. Voor de herstelling van alle defecten, die vaak onder garantie vallen, kan je bij mij terecht. De materialen vallen dan onder garantie, u dient dan enkel de werkuren te vergoeden.
Voor een vlotte verwerking van uw herstelling, gelieve een e-mail te sturen naar disbonjour@jeffreygroeninckx.be met volgende gegevens:
- naam en adres
- info over het probleem
- merk en type omvormer
- merk en type panelen
- aansluitschema panelen
- elektrisch schema en keuring van de installatie
- foto van de opstelling en toegankelijkheid van de panelen
- foto van de opstelling van de omvormer
Technische ondersteuning
Werkt uw installatie correct?
Bij twijfel over de correcte werking van een PV-installatie kan de I/V-curve en het werkelijke vermogen van de zonnepanelen worden gemeten. Ik kan ook het rendement van de omvormer meten en controleren of de omvormer correct het MPP-punt kiest.
Als uit de metingen blijkt dat er een defect is aan de panelen kan ik het betreffende paneel met behulp van een thermografische camera (infraroodcamera) snel detecteren. Ik ben gespecialiseerd in het foutzoeken.
Zonnepanelen kan men vergelijken met een batterij, alleen wordt deze niet elektrisch opgeladen, maar bepaalt de zon hoeveel stroom ze opwekken. Een zonnepaneel wekt zowel bij een lage als hoge lichtsterkte een spanning op die ongeveer gelijk blijft (deze spanning noemt men de openklemspanning, dit is de spanning zonder belasting van het paneel), maar de hoeveelheid stroom die men uit een paneel kan trekken, stijgt evenredig met de lichtsterkte. Een defect paneel kan daarom ook perfect dezelfde openklemspanning leveren, maar toch niet de nodige stroom, daarom vertelt een spanningsmeting ook niets over de kwaliteit van een paneel. Om te weten hoeveel vermogen er nu uit het paneel kan komen, belast men het paneel elektrisch en laat men een stroom vloeien. Deze stroom wordt steeds verhoogd (door bv. de weerstand die men als belasting gebruikt te verlagen) tot op het moment dat de spanning in elkaar zakt. Dit punt noemt men het MPP of maximum power point. Het is ook net dit punt wat de inverter constant zoekt, omdat hier het maximale vermogen van het paneel of een string wordt afgegeven. De inverter moet dit ook constant zoeken omdat de lichtsterkte in de praktijk ook vaak verandert door bv. wolken en schaduw.
Naast de I-V curve is er natuurlijk nog een referentie nodig om te vergelijken of dit paneel het vermogen levert wat het moet leveren. Daarom vergelijkt men met de STC specificatie van de fabrikant. Dit is het vermogen dat het paneel levert bij een lichtbron van 1000W/m en bij een omgevingstemperatuur van 25 graden Celsius. Omdat de meetcondities in de praktijk echter niet constant zijn, zoals in een labo, meet men de lichtsterkte en de temperatuur buiten op het moment van het uitmeten van de string of het paneel. Volgens de IEC/EN60891 norm is het dan mogelijk om een omrekening te maken naar de STC waardes.
Praktisch betekent dit dat bij het foutzoeken een paneel of string gemeten wordt op een zonnige dag met voldoende licht. Naast het paneel wordt een referentie cel geplaatst onder dezelfde instralingshoek als de installatie om zo een correcte meting van de huidige hoeveelheid licht te verrichten. Ook wordt de temperatuur van de panelen gemeten om een zo nauwkeurig mogelijke omrekening te bekomen.
Infraroodbeelden:
Andere herstellingen: