JeffreyGroeninckx bvba

Noodstroom

Ik krijg regelmatig de vraag of de zonnepanelen kunnen gebruikt worden bij spanningsuitval. Sinds er black-outs aangekondigd zijn plaats ik regelmatig noodvoeding. Aangekondigde black-outs bestaan per definitie niet, een aangekondigde stroomonderbreking is een brown-out. Wat telt is dat je nu plant hoe je een stroomonderbreking zal doorkomen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om zonder netspanning nog elektriciteit ter beschikking te hebben:

Een eerste mogelijkheid is om te kiezen voor een module of omvormer die bij stroomonderbreking of stroomschaarste onmiddellijk uw woning terug van stroom voorziet. Binnen de 20 milliseconden neemt deze installatie de stroomvoorziening over en uw PC werkt bvb gewoon verder. Aan de verlichting kan je een dipje zien maar je moet er op letten om het op te merken. Dit systeem werkt samen met uw bestaande PV-installatie. Als er geen netstroom is wordt de stroom van de zonnepanelen gebruikt om de woning te voeden of om de batterijen op te laden. Als er geen verbruik is in de woning en de batterijen opgeladen zijn kan deze module uw zonnepanelen tijdelijk uitschakelen. Dit systeem werkt volledig automatisch en heeft geen onderhoud nodig. Er is monitoring via het internet mogelijk. Ik plaats dit regelmatig, voor meer info kan je doorklikken naar mijn Youtube filmpje van een back-up installatie. 

Detail: dit systeem kan ook gebruikt worden om de stroomschaarste op te lossen. Je kan bvb instellen om niet meer dan 20A van het net te nemen, op piekmomenten haal je dan de extra vraag uit uw batterijen.

Een tweede mogelijkheid is om een omvormer te plaatsen zoals de Powerrouter van Nedap die standaard een uitgang heeft met noodstroom (“spanningsbron” voor de techneuten). Alle andere merken hebben enkel een uitgang voor teruglevering aan het net (“stroombron” voor de techneuten). Met dit type omvormer kan je nog over stroom beschikken als de netspanning weg is en er zon op de panelen schijnt. Voor het geval er geen zon is kan je batterijen aan de omvormer hangen. De worden opgeladen bij zon, en worden gebruikt om uw woning te voeden bij nacht.

Een derde mogelijkheid is om een UPS (Uninterruptible Power Supply) te plaatsen. Dit is een eenvoudig en betaalbaar systeem voor stroomonderbrekingen. Hierbij is er geen koppeling met de zonnepanelen of generator. Je hebt enkel batterijen die gebruikt worden om bij spanningsuitval onmiddellijk en zonder onderbreking over te nemen. Je kan bvb uw centrale verwarming op aardgas nog gebruiken, hier en daar wat verlichting, uw computernet, uw telefoon, …. En het is ongeveer zo groot als een desktop PC. Bij stroompannes die langer duren dan een dag wordt het wel interessant om zonnepanelen of een generator op te starten. Ik heb de beste prijs voor kwalitatieve UPS’en.

Ik installeer ook kleine en middelgrote dieselgeneratoren. Voor particuliere woningen en kleine bedrijven. Ik heb een filmpje gemaakt van de meest eenvoudige oplossing om uw woning van noodstroom te voorzien. In dit geval dien je het stroomgroepje buiten te zetten, zelf de hoofdautomaat in uw tellerkast te gaan afschakelen en het groepje in gang trekken.  Klik door naar mijn Youtube filmpje van een stroomgroepje  
Werkelijk alles is mogelijk, vraag mij vrijblijvend meer informatie voor uw toepassing. Bel mij op 0495 18 08 08 of mail naar disbonjour@jeffreygroeninckx.be

Studer

Autonome systemen

Autonome systemen zijn interessant als je niet over elektriciteit van het net beschikt. Bijvoorbeeld in een afgelegen buitenverblijf, een mobilhome of om de startbatterij van uw boot bij te laden als hij enkele weken niet vaart. Elk van die systemen zijn per toepassing sterk verschillend.

Ik heb kleine zonnepanelen van 50 WP met bijhorende lader in voorraad, je hoeft enkel twee draden aan de op te laden batterij aan te sluiten. In de winter kan je daarmee bvb. continu de LED-verlichting laten branden, 24/24u ongeveer 2 watt. In de zomer kan je continu 12 watt verbruiken of regelmatig de LED-verlichting gebruiken, koffie zetten, de laptop laden, …  Ikzelf gebruik deze combinatie met een extra batterij om een winch die 3 ton op een aanhangwagen trekt te voeden.

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor panelen van 265 WP met bijhorende MPP-lader. Behalve dat dit paneel meer vermogen kan leveren haalt de MPP-lader nog eens minstens 30% meer rendement uit het zonnepaneel. Deze lader zal ook de loodbatterij om de 28 dagen eens extra opladen om de levensduur van de batterij te verlengen. Ook een ander type batterij kan ingesteld en gebruikt worden. Deze lader zal ook de belasting (verlichting en dergelijke) afkoppelen als de batterijspanning te laag dreigt te komen. In de zomer is deze combinatie net voldoende om een kleine 12V frigo zoals de zuinige waeco cf-80 continu te laten koelen.

Vraag mij vrijblijvend meer informatie voor uw toepassing. Bel mij op 0495 18 08 08 of mail naar disbonjour@jeffreygroeninckx.be

Earthship

Op de onderste foto een alternatieve woning in een experimenteel gebied in Denemarken (Friland). Ik werk graag mee aan dit soort artistieke projecten.

Het plaatsen van zonnepanelen is een mogelijkheid om van jouw passief huis een nulenergiewoning te maken. Verschillende passiefhuizen zijn nulenergiewoningen geworden zijn door gebruik te maken van mijn zonnepanelen. Het E-peil van uw woning kan door zonnepanelen omlaag gebracht worden zodat je extra financiele voordelen geniet op de aankoop van uw woning.

Ik informeer u ook graag over de energievoorziening van uw Earthship of Undergroundhouse.alternatieve bouwstijlk