JeffreyGroeninckx bvba

Oprolbare zonnepanelen voor platte daken.

De oprolbare zonnepanelen voor platte daken zijn stroken van 12 meter lang, ze zijn toe te passen op daken vanaf 400 vierkante meter en er is een minimum helling nodig van 3%. Met deze panelen is het mogelijk om ongeveer 60% van het dak te bedekken. Op een dak van 1000 vierkante meter kan er 40000 WattPiek aan oprolbare zonnepanelen of 55000 WattPiek aan klassieke zonnepanelen. Hierbij staan de klassieke zonnepanelen opgesteld onder een hellingshoek van 20 graden met voldoende tussenafstand om geen schaduw op het volgende paneel te werpen. Door de opstellling onder een hellingshoek zullen de klassieke panelen meer vermogen leveren per geinstalleerde WattPiek.

Bij de klassieke zonnepanelen wordt er net zoals bij de oprolbare panelen geen doorboringen gedaan van het dak. De types solarkabel en fiches zijn identiek.

De oprolbare zonnepanelen hoeven niet verzwaard te worden om bij wind te blijven staan, daardoor wegen ze minder (3,4kg/m2 tov 20kg/m2 voor verzwaarde klassieke panelen). Hoewel de belasting gering is komt het ook voor dat we klassieke zonnepanelen op stalen balken plaatsen net boven het dak, deze balken zijn bevestigd op de buitenmuren.

De oprolbare zonnepanelen kunnen niet bevestigd worden op de zwarte bitumineuze dakbedekking maar enkel gelijmd worden op de daarvoor ontwikkelde witte roofing met een watergedragen acryl-toplaag. De fabrikant garandeerd een hechting van de lijm voor 20 jaar en raad aan om ze jaarlijks schoon te maken terwijl dit niet nodig is voor de klassieke panelen.

De oprolbare zonnepanelen zijn altijd amorfe panelen. Amorfe panelen zie je ook in rekenmachines en doen het goed bij alle lichtomstandigheden maar daartegenover staat dat ze onder goede lichtomstandigheden zoals op uw dak slechts 66 WattPiek/m2 kunnen leveren terwijl kristallijne panelen 142 WattPiek/m2 halen. Het dak van Flanders Expo in Gent is bedekt met deze panelen.