JeffreyGroeninckx bvba

Zonnepanelen met dubbel rendement?

Zonnepanelen met dubbel rendement ben ik tot nu toe nog niet tegengekomen. Met dubbel rendement bedoelen ze dat de panelen vlak liggen waardoor de eerste rij geen schaduw werpt op de tweede rij en er dus dubbel zoveel panelen op het dak kunnen. De panelen zelf hebben geen hoger redement. Solyndra maakte hier veel reclame mee.

 

Bij vlakke opstellingen worden vaak dunnefilmpanellen gebruikt. Dunnefilm-panelen nemen wel een groter oppervlak in beslag. Maar ze zijn minder richtinggevoelig en zoals ik zei geschikt om vlak te monteren. Daardoor hoef je op een plat dak geen tussenafstand te laten en kan je dubbel zo veel vermogen leggen als met schuin opgestelde klassieke panelen.

Een polychristalijn paneel levert ongeveer 153 WattPiek per vierkante meter. Een dunnefilm-paneel levert ongeveer 115 WP per m2. Als je de polychristalijne panelen op een plat dak opstelt onder 20 graden, wat nog vrij plat is, moet je 209 cm tussenruimte laten tot het volgende paneel. Een paneel neemt dan eigenlijk 3.66 m2 dak in beslag. Dit komt nog neer op 65WP per m2 dak. Dan kan je de dunnefilm-panelen overwegen waarvan je 115WP per m2 dak kan plaatsen.